Feštinsko kraljevstvo

Feštinsko kraljevstvo

Feštini - Žminj
+385 91 561 63 27
info@sige.hr

Temperatura

13 - 15 C

Povijest

Špilja je otkrivena tridesetih godina prošlog stoljeća, kada je Tone Božac zvani „Frajtar“ prilikom sadnje vinograda slučajno otkrio špilju.  Naime, prlikom kopanja rupe za sadnju novog trsa, propao mu je „pikun“ (kramp) u jamu.

On u to vrijeme nije ni slutio što se krije u toj rupi, nego je odlučio da će je zatrpati da spriječi moguće nesreće. No prilikom zatrpavanja nikako nije uspio do kraja zatrpati rupu, jer je uvijek zemlja iznova propadala.Vrijeme je prolazilo i nitko još nije znao što se nalazi ispod vinograda barba Toneta Frajtara.

No prilikom talijanske okupacije Istre, četrdesetih godina mještani su odlučili provjeriti što se nalazi u toj rupi. Naime htjeli su naći zaklon od nadolazeće ratne opasnosti. Nakon što je rupa iskopana, otvorio se prolaz u špilju. Svi su bili zadivljeni viđenim, te nisu mogli vjerovati što se sve skriva u podzemlju njihovog sela.

Djeca iz drugih sela su dolazila pogledati špilju i kad su ih roditelji pitali gdje su bili, djeca su odgovorila da su bila u „kraljevstvu“. Tako se dan danas špilja zove „Feštinsko kraljevstvo“.

Za vrijeme opasnih ratnih vremena, selo Feštini pogodila je velika tragedija. Ubijeni su svi odrasli muški mještani. Samo je Josip „Bepo“ Božac, sin prije spomenutog „Frajtara“ preživio zahvaljujući tome što se skrivao u špilji!

U zanimljivoj povijesti špilje dogodila se i jedna tragikomična situacija. Mali nestašni  magarčić (pulić), koji je ondašnjim seljacima značio više od blaga, igrajući se u blizini rupe, propao je u jamu. Na sreću nije bio ozlijeđen nego samo prestrašen. Dok su ga izvlačili mještani su se šalili kako je i mali pulić bio u kraljevstvu.  

 

Otvoreno za posjete

Radno vrijeme:

travanj, svibanj, listopad:

subotom, nedjeljom i praznicima: 10 - 18h
ostalim danima: uz prethodnu najavu

lipanj - rujan:

svaki dan 10 - 18 sati

saznaj više...

Zaštita prirode Natura Histrica
 
Nike Air Max 90 Fireflies,NIKE AIR MAX 90 MID,NIKE AIR MAX 95,NIKE AIR MAX 95 CHAUSSURES,NIKE AIR MAX MOTION LW,NIKE AIR MAX TAILWIND 8